Foto: Ragnar Omarsson

Socker och glykos får smälta i en kopparkittel och koka tills sockret karamelliserats och blivit vackert gyllenbrunt. Sen åker grädden och smöret ner i kitteln.

Om det ska bli en kolasås får den koka varsamt en stund, för att sedan hällas upp på glasburkar.

Om det ska bli en kola, kokas den försiktigt till drygt 120ºC, den temperatur som ger en kola som är seg till en början, men sedan smälter och blir himmelsk len i munnen. Kolan får svalna i formar över natten för att sedan skäras upp och slås in med en gammal vacker fransk maskin från 50-talet.

Basen är enkla och rena råvaror. Något annat än ekologisk färsk grädde, äkta smör och socker är det inte tal om. Glykos ger en lenare sötma och smidigare kola. Sen blandar vi ned godsaker som knapriga nötter, exotiska kryddor, söta frukter och bär, utsökt choklad och annat vi hittar. Vi är på en ständig smakresa, och svänger ihop nya kombinationer allt eftersom.

 
SÄSONGENS KOLASÅS:
 
CHOKLAD
Socker, grädde, glykos, smör, choklad (kakaobönor, socker, kakaosmör, sojalecitin), bourbonvanilj och havssalt.
 
SALT LAKRITS
Socker, grädde, glykos, smör, lakritsrotsextrakt, salmiak och havssalt.
 
VANILJ
Socker, grädde, glykos, smör, havssalt och bourbonvanilj.
 
 
SÄSONGENS KOLOR:
 
CHOKLAD & KAKAOKROSS
Socker, grädde, glykos, smör, choklad (kakaobönor, socker, kakaosmör, sojalecitin), krossade kakaobönor, bourbonvanilj och havssalt.
 
FROSTIG MINTCHOKLAD
Socker, grädde, glykos, smör, choklad (kakaobönor, socker, kakaosmör, sojalecitin), mintextrakt och havssalt.
 
GYLLENE SAFFRAN
Socker, grädde, glykos, smör, saffran och havssalt.
 
KARDEMUMMA
Socker, grädde, glykos, smör, kardemumma, bourbonvanij och havssalt.
 
MANDEL & VANILJ
Socker, grädde, glykos, smör, rostad mandel, bourbonvanilj och havssalt.
 
PEPPARMINT & POLKA
Socker, grädde, gykos, smör, krossade polkagrisar (glykos, socker, pepparmintsolja, färgämne karming), pepparmintsolja, bourbonvanilj och havssalt.
 
PISTAGE & HAVSSALT
Socker, grädde, glykos, smör, pistagenötter, bourbonvanilj och havssalt.
 
 
SALT LAKRITS
Socker, grädde, glykos, smör, lakritspulver, salmiak och havssalt.
 
TRANBÄR & APELSIN
Socker, grädde, glykos, torkade tranbär, apelsinolja, apelsinextrakt och havssalt.
 
VANILJ & HAVSSALT
Socker, grädde, glykos, smör, havssalt och bourbonvanilj.
 
Alla kolor kan innehålla spår av nötter.