2013 
 
Anissa Helou's blogg 20 juni. http://www.anissas.com/the-land-of-bread-beautiful-people/
The weather was just as sad the following day which was also our last but things brightened up as soon as we arrived at Parlans, the prettiest caramel shop with the prettiest 1940s sales girl, complete with the right hairdo, clothes and make-up. /…/ The caramels were just as delightful as everyone in the shop.
 
David Lebovitz blogg Living the sweet life in Paris, 17 juni. http://www.davidlebovitz.com/2013/06/parlans-konfektyr-caramel/
One of the things that most excited me most about coming to Stockholm was to visit Pärlans Konfektyr. The moment I heard about it, I knew I had to go. I mean, a small shop that makes artisanal caramels, in one of the best dairy-producing countries in the world, with a wink-and-a-nod to traditional Swedish charm? Count me in. /…/ Damer and herrar, or ladies and gentlemen, I’ve had a lot of caramels in my life, and these were way up there with the best of them.

 
Carin Olssons blogg parisinfourmonths.com, 5 april.
"When you have the best mom in the world you can be pleasantly surpised with a little Easter egg filled with you favourite candy from back home. Pärlans Konfektyr, back in Stockholm, makes the best caramels in the world (yes, that includes the caramels I've tasted here in Paris). Thanks mom! http://parisinfourmonths.com/2013/04/05/surprise-easter-egg/
 
Godmorgon, världen! SR P1, 31 mars.
"Godis är gott! och att svenskar äter mest godis i världen är välkänt. Men nu framskymtar ett nytt konsumtionsmönster, godisätandet minskar medan lyxgodis blivit en trend. Snyggt förpackat, avnjuts godis i trendiga miljöer och precis som finsmakare av vin, whiskey, olivolja och kaffe, kan nu även godiskonnässören skryta med sitt kunnande!"
 
Härligt Hemma nr 3, Aftonbladet.
"Mjuka sega kolor, svängig jazz och en genuin känsla av en annan epok. Det får du om du besöker Pärlans Konfektyr på Södermalm i Stockholm."
 
2012
 
Totally Stockholm, 29 december http://totallystockholm.se/food-drink/cand/
"The windows at Pärlans are fogged up from the warmth of caramel cooking and candlelight contrasted with the winter frost outside. The little locale smells of orange and star anise (one of Pärlan’s signature Christmas flavours) and as always, it feels like the most swinging socialite afternoon tea party, with its antique décor, jazz tunes and overall vintage touch. The queue of customers reaches all the way to the door, the enormous popularity of the store no doubt due to Pärlans newly-released book, Kolor, Jazz och Bakverk. Since its release, it has been riding high on all the best-seller lists and it recently landed the girls an appearance on TV. The store has even started selling raw ingredients for your own home-made efforts.
 
SvD, 30 november.
"För några år sedan skapade sig ett gäng Stockholmstjejer en egen liten trivsam modeoas. I tidstrogna klänningar och frisyrer dansar de lindyhop till 30- och 40-talsjazz och kokar dessutom sagolik och äkta kola.  Att deras fabrik/butik/kafé Pärlans Konfektyr numera ligger på Nytorgsgatan har vi berättat tidigare. Senaste nytt är att deras kolarecept lagom till julstöket har samlats i boken Pärlans Konfektyr – kolor, jazz och bakverk. "
 
Gourmet, nr 11.
"Årets sockertopp – Pärlans Konfektyr. De oemotståndliga handgjorda kolorna gjord i kopparkastrull, som sig bör, hade räckt bara de för den här utmärkelsen, men de tjusiga bakverken och jazzen som också serveras på den här nostalgiska pärlan plussar på ordentligt. I november kommer personerna bakom detta smultronställe ut med boken Pärlans Konfektyr – kolor, jazz och bakverk. Vi gissar att det svänger om den."
 
Lantliv Jul & Pyssel.
"Grädde, smör och socker i mild förening, lagom seg och alldeles len i munnen….. Hemgjord kola hör definitivt julen till. Vi bad om de bästa tipsen och recepten från Pärlans Konfektyr som gjort succé med sina fantastiska gammeldags kolor."
 
A Perfect Guide, nr 29.
"På Pärlans Konfektyr kokar man kola och spelar jazz som på trettiotalet. APG tittade in i caféet och kolafabriken på Nytorgsgatan 38 som hyllats av såväl matbloggare som New York Times – och som släpper sin egen kokbok i november"
 
"One of the things we enjoyed the most in Stockholm was to be able to find some traditional craftmanship and small shops existing besides the mainstream chains. It is amazing to see how the people and the city manage to add a modern twist to old fashioned traditions and translate them into modern life. One of the best examples is a small shop we found at Nytorgsgatan 38, that is producing candy all by hand and all with deep love and understanding for the elaborated procedure."
 
Rachel Khoos blog "tasty tales from Paris and beyond", 3 juli.  http://www.rachelkhoo.com/eating-out/i-want-candy
"On my last trip to Stockholm I discovered Pärlans Konfektyr and so when I knew I was going to be in Stockholm again, I contacted them to see whether I could take a little peek behind the scenes of this delicious old skool candy shop."
 
"This new swing-era-themed Sodermalm confectionery sells different flavored caramels wrapped in wax paper."
 
Totally Stockholm #6, 19 maj. http://issuu.com/hkmpublishing/docs/ts_6
"Stepping in to Pärlans is kind of like visiting your auntie's snug living room, that is if your aunt is the type of lady who seats you on an olive green antique couch, serves you coffee and cake from her finest rosy china, and plays smooth jazz music from an old gramophone to complete the mood. The dining area offers an excellent view into the kitchen where the acclaimed caramels are manufactured in all manner of flavors. The girls look exquisite in their Parisian stripes, pencil skirts, immaculate forties coiffures, and crimson lipstick."
 
Mitt Kök Expressen, 21 mars.
"Lite jazz, en 40-talsfrisyr och så kolor. Ett kvarter från Nytorget i Stockholm finns kolafabriken som andas nostalgi"
 
SvD Magasinet, 17 mars.
"Pärlans kola har blivit en succé hos kräsna sötsugna. Nu har Lisa Ericson öppnat kafé och butik i avslappnad retrostil på Södermalm."
 
 
2011
 
SvD, 30 december.
"Vi ser också tecken på att kvalitetsvurmen nått godishyllan. Allt fler ställen med handgjorda praliner och hemgjord konfekt poppar upp i Sverige. Ett exempel är Pärlans kola på Nytorgsgatan, där det året om kokas välsmakande kola av ekologiska ingredienser."
 
SvD, 23 december.
"Vi har sett dem innan, men inte i egen butik. På Nytorgsgatan 38 huserar sedan mitten av november Pårlans Konfektyr med tillhörande kaffeservering i retrostil"
 
ELLE mat & vin, nr 6.
"Att besöka Pärlans Konfektyr är som att kliva rakt in i 1930-talet. Personalens klädsel, lokalens inredning, swing i högtalarna och det delikata hantverket – allt förflyttar dig genast till en tid som var kolans guldålder."
 
ICON Magazine, nr 3.
" GLAMOURÖST GODIS. Pärlans Konfektyr gör hyllad kola i retroförpackning. /…/ Biosnacks med stil."
 
"Kan man annat än att tokgilla de här godingarna? Socker, grädde, glykos, smör och ett grymt genomtänkt helhetskoncept. I ett gammalt bageri på Söder i Stockholm huserar från och med nu en alldeles förtjusande liten kolafabrik med namnet Pärlans Konfektyr".
 
Minnenas Journal, nr 10.
"Men det bästa av allt står på den gamla butiksbänken. Stora glaskärl fyllda till brädden med de smarrigaste kolor som går att få tag på. /…/ Fylliga mjuka kolor som fullkomligt smälter i mun och påminner om kolans storhetstid, om ett prasslande papper i en mörk biosalong i 30-talets Sverige."
 
"Our Stockholm hotel left a complimentary bag of delicious caramels in our room, and my wife, Polly, and I decided to hunt down the manufacturer, Parlans, so we could buy some for friends."
 
Hembakat, nr 5.
"Det är lätt att missa den lilla butiken på Östermalm i Stockholm. Och det är synd, för Pärlans Konfektyr är någonting alldeles extra. /…/ …här tillverkas de små läckerbitarna helt och hållet för hand enligt gamla metoder. Men det är inte bara tillverkningen som andas en svunnen tid utan även butikens interiör och personalens klädsel, som är som tagen ur en efterkrigsfilm.
 
Anders Bergmark, redaktör Elle Interiör. http://elleinterior.se/lokal-parla/
"En berusande doft av kokande kola slår emot när man öppnar dörren. Med trettio- och fyrtiotalsjazz i bakgrunden sitter några tjejer i tidstypiska kläder och skär kola längs långa bord. Pärlans Konfektyr i Stockholm är värd ett besök bara för atmosfären. /…/ Och kolorna? De kan, helt ärligt, vara de godaste jag någonsin ätit."
 
"Ett litet hål i väggen som öppnat i våra kvarter, där de lagar fullkomligt livsfarligt goda kolor. Som en superpiffig liten kolafabrik inredd som en 50-talsdröm, väldigt Pippi Långstrump."
 
Ann Ringstrand, Creative Director and CEO for Hope. http://www.hope-sthlm.com/1/1.0.1.0/12/1/?item=prod_prod-s1/16876
"- Sometime when I walk into a shop I get that joyful feeling, finding care and quality in the concept. Candy Shop "Pärlan" on Artillerigatan in Stockholm is just that!"
 
"Att besöka nyöppnade Pärlans Konfektyr på Artillerigatan är som att kliva direkt in i en 30-talsfilm. /…/ Pärlan måste bara besökas, det är helt omöjligt att inte bli på gott humör hos Pärlan."
 
"Ett litet tips om ni är i Stockholm är att gå och handla världens godaste kola på ”Pärlans”. Ett super mysigt och charmigt ställe /…/. Och kolorna är så goda så man dör…"
 
Residence, april. Stilredaktör Cecilia Tivar tipsar
"De godaste kolorna jag ätit kommer från Pärlans Konfektyr"
 
"En dag på Pärlans /…/ Vi kokar och säljer prima ekologisk kola dagarna i ända, med swing på högsta volym i högtalarna. Hur går det till?"
 
"I den bruna lådan låg en bunt blandade ekologiska kolor från Pärlans Konfektyr. Så chict och SÅ GOTT!"
 
"Riktiga kolor behöver man numera inte koka själv. Sedan några månader tillbaka kan man lite här och var i Stockholm köpa Pärlans ytterst hantverksmässigt framställda kolor med de klassiska ingredienserna grädde, smör och socker som bas. /…/ Priset, som är 6,50 styck i den egna butiken, kan verka högt – för den som inte med egna ögon studerat produktionen – men hur många måste man egentligen äta? En enda sätter guldkant på en kopp espresso"
 
Gourmet, nr 2.
"De mjuksega kolorna i smaker som havssalt och pepparmint är beroendeframkallande, och den nostalgidoftande paketeringen gör kolaaskarna till fina gå-bort-presenter:"

 

2010

"Jag har smakat eminenta kolor med smak av mandel och lakrits från Pärlans konfektyr som också har en av de finaste loggor jag sett på länge. Riktigt fin hantverkskola, med exakt rätt konsistens."
 
BAKA nr 4.
"Jazziga kolor med flärd. /…/ Atmosfären i Pärlans konfektyr är klart och tydligt 30-tal, både vad gäller inredning och medarbetarnas klädsel som själva kolorna. Här är det gediget hantverk som gäller"
 
"Pralinmakare finns det ju gott om, men just hantverksmässigt tillverkad kola tycker jag att det hittils har varit lite brist på. Jag har bara hunnit smaka mandelkolan, men den var utmärkt."
 
"Under hösten har jag varit inblandad i ett alldeles nytt och delikat företag, som tar det söta hantverket kolakokning till helt nya höjder."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 070 svar till Skrivet om oss